Экспертно

Скандальний банкир Мецгер зайнявся іпотекою

Скандальний банкир Мецгер зайнявся іпотекою

Після того, як скандальний банкір Євген Мецгер очолив "Укрфінжитло", в неї влили 50 млрд₴

Про це повідомляє Ольга прокопшина в публікації на "Цензор.НЕТ".

Компанія є координатором державної програм доступного іпотечного кредитування. На яку кількість пільгових квартир можна розраховувати в 2023 році та в яких випадках банки найчастіше відмовляють у пільговій іпотеці.

30 грудня Кабінет міністрів докапіталізував "Українську фінансову житлову компанію" ("Укрфінжитло") на 30 мільярдів гривень шляхом випуску облігацій державної позики.

Міністерство фінансів здійснило випуск облігацій внутрішньої державної позики в розмірі 30 мільярдів гривень із строком погашення п’ять років та ставкою доходу на рівні 19,5% річних в обмін на акції додаткової емісії акцій "Укрфінжитла".

За рахунок цієї емісії Кабмін планує реалізувати наступного року державну програму доступної іпотеки "єОселя".

У вересні Кабмін уже докапіталізував "Укрфінжитло" на 20 млрд₴ З початку жовтня до кінця 2022 року компанія координує програму "єОселя" у тестовому режимі. В цей період програма працює виключно для військових за контрактом, захисників України, освітян, науковців та медиків, що працюють в державних та комунальних закладах.

Ці категорії можуть взяти кредит на житло під 3% на 20 років з стартовим внеском у 20%.

Хто визначає ризики

Попри те, що програма реалізується виключно державним коштом, фінансові ризики і платоспроможність клієнта прораховують комерційні банки-партнери.

"Вони аналізують платоспроможність кожного заявника, його кредитну історію, достовірність наданої ним інформації і відповідно до своїх внутрішніх алгоритмів приймають фінальне рішення: погодити чи відмовити клієнту", — розповідає БЦ Анжеліка Іванова, керівник з комунікацій "Укрфінжитло".

Зараз по програмі "єОселя" працює п’ять банків: три державні – "Приватбанк", "Ощадбанк", "Укргазбанк" та два приватні — "Глобус Банк", що приписують у власність фінансисту Валерію Прохоренку, що очолював фінансовий департамент у Нацбанку за часів Януковича. А також "Скай Банк" казахстанського підприємця Аріфа Бабаєва.

Як повідомляється на сайті Dom.ria, що спеціалізується на нерухомості, попит на отримання кредиту за пільговою держпрограмою дуже великий, навіть попри те, що в перші місяці програма працювала у тестовому режимі.

За інформацією міністра економіки Юлії Свириденко, що вона озвучила під час брифінгу 21 грудня, через банки-партнери надійшло 24 097 заявок. Левова частка зацікавлених подавалась на програму до державних банків, найбільше до "Приватбанку" (11 454 заявок) та "Ощадбанку" (8 702 заявок). З загального обсягу 7 тис заявок були схвалені банками. Станом на 21 грудня на розгляді у банкірів ще лишались 8 тис заявок.

За перші три місяці програми видано 277 кредитів. В тому числі 243 — військовим та силовикам, 22 – медикам, 10 – вчителям та 2 – науковцям.

Історія "Укрфінжитла"

"Укрфінжитло" було утворено в грудні 2021-го на базі сумнозвісної Державної іпотечної установи. Держава виступає одноосібним власником компанії.

"Укрфінжитло" підпорядковується міністерству економіки. Компанія є координатором державної програм доступного іпотечного кредитування.

11 листопада головою правління "Укрфінжитло" призначено Євгена Мецгера, який зі скандалом звільнився минулого року з посади голови державного "Укрексімбанку" після нападу на журналістів.

4 жовтня співробітники "Укрексімбанку" вчинили напад на журналістів програми "Схеми" під час запису інтерв’ю з головою банку Євгеном Мецгером у його кабінеті через питання, які йому не сподобалися. У журналістів силою відібрали камери та видалили записане відео.

Питання стосувалося виданого банком кредиту на $60 млн під заставу спірного ТРЦ SkyMall фірмам маловідомого бізнесмена, чия компанія вела діяльність на окупованому Донбасі та сплачувала податки окупаційній владі.

До призначення головою "Укрексімбанку" Мецгер був заступником колишнього голови НБУ Кирила Шевченка в "Укргазбанку". А його дружину Юлію Мецгер у 2019 році президент Володимир Зеленський призначив до наглядової ради "Приватбанку". Після цього виявилося, що вона є кумою подруги та ексколеги президента Олени Кравець.

За інформацією видання "Економічна правда", Мецгер був ключовим співавтором програми "єОселя" та ключовим претендентом на посаду голови в "Укрфінжитло". Він працював радником двох віцепрем’єрів — міністра економіки Юлії Свириденко та міністра відбудови Олександра Кубракова.

Що можна придбати за пільговою ставкою?

З 2023 року "єОселя" буде доступна і для інших громадян України віком від 18 до 70 років, що володіють нерухомістю площею менше 52.5 м2 ( додатково цей ліміт збільшується на 21 м2 на кожного наступного члена сім’ї), не знаходяться під санкціями та не беруть участь в інших схожих державних програмах.

Вони зможуть брати участь у програмі "єОселя" під 7% річних.

Предметом іпотеки у "єОселя" може бути квартира в багатоквартирному будинку як на первинному, так і на вторинному ринках. Також це може бути квартира, що знаходиться в об’єкті, що тільки будується.

Якщо мова йде про квартири у вже введеному в експлуатацію будинку ,"єОселя" не має привʼязок до конкретних забудовників. Натомість обʼєкти незавершеного будівництва можна придбати лише в акредитованих обʼєктах. Акредитацією забудовників займаються банки, що беруть участь у програмі.

Гранична вартість квадратного метра спорудження житла під пільгову іпотеку має не перевищувати показники опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами, визначену Міністерством розвитку громад та територій, та збільшену на коефіцієнт

* 2,5 для міст Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова;

* 2 для інших обласних центрів, міст з населенням понад 300 тис осіб, населених пунктів, що розташовані на відстані до 15 км до Києва або інших обласних центрів;

*1,75 для міст з населенням від 100 тис до 300 тис осіб.

Наприклад, згідно наказу Міністерства розвитку громад та територій від 2 лютого 2022 року, гранична опосередкована вартість спорудження житла на території Києва становить 18 704 грн, тобто для кредитування новобудови за пільговою програмою "єОселя" вартість квадратного метру має не перевищувати 46 760₴

Зараз, за даними порталу "Лун Місто",ринкова ціна житла у новобудові комфорт та економ класу суттєво нижча за цей показник, становить 38 100 грн та 34 800 грн відповідно.

Хто подається та яке житло в пріоритеті

Згідно з аналізом даних, що надав порталу Dom.ria "Ощадбанк", найбільше звертались за іпотекою чоловіки — 68%, віком від 26 до 37 років. Вони шукали житло для сім’ї з трьох осіб на первинному та вторинному ринку площею 85 м2.

Найчастіше заявники цікавляться нерухомістю вартістю близько 2 млн грн, з першим внеском у 400-500 тис грн — 20% від повної вартості житла.

45% сімей, що планують придбання житла за програмою, обирають житло в Києві та Київській області.

Найбільша частка зацікавлених серед військовослужбовців — 75% заявників. Серед педагогів — 11%, медиків — 10%, науковців – 4%.

Чому до війни з пільговою іпотекою не вийшло?

В березні 2021 року стартувала програма "Доступна іпотека 7%", яка передбачала, що держава буде компенсувати позичальникам різницю між ринковими ставками банків та пільговою ставкою за іпотечною програмою у 7%.

До війни за програмою "Доступна іпотека 7%" було видано не більше 1600 квартир з 10 000 іпотечних кредитів, що були видані у 2021 році на ринкових умовах.

Як пояснює міністр економіки Свириденко, програма "не взлетіла" передусім через неактивність банків, що тоді надавали перевагу "розміщенню коштів на депозитних сертифікатів, а не на кредитуванні реального сектору економіки або кредитуванні іпотечних програм".

Крім того, тоді був присутній "важкий бюрократичний момент". А найбільше проти програми зіграв той факт, що в договорі кредитування зазначалась ринкова ставка банку. Під якою підписувався клієнт, він не був впевнений у тому, що держава виділить кошти на компенсацію різниці між ринковою та пільговою ставками.

Зараз ставки за іпотекою в приватних банках становлять 11,5-24,7% річних, у державних — до 10%

І побоювання клієнта були тоді небезпідставні. Адже навіть за програмою "єОселя", що тільки стартувала, на сайті "Ощадбанку" зазначається інформація, що через відсутність коштів на рахунку ескроу для сплати компенсаційної частини процентів, позичальники-пільговики мають забезпечити наявність коштів на поточних рахунках в розмірі базової процентної ставки програми у 7%.

За словами Свириденко, на 2023 рік за програмою "єОселя" уряд хоче задовольнити попит на 12 — 15 тис квартир. "Це програма не на рік, а на роки і ця цифра (12-15 тис. квартир) має бути кожного року", — сказала Свириденко.

Програма "єОселя" має стати доступнішою та більш популярною завдяки застосунку "Дія", що дозволяє автоматично отримувати необхідні для банків-партнерів документи та виписки.

Так само автоматично в системі заповнюються 300 полів з інформацією про позичальника, зокрема про сімейний статус, наявність неповнолітніх дітей, працевлаштування, офіційні доходи, дані про нерухомість у власності тощо. Додаток дозволяє автоматично відправити заявку на кредит в усі банки-партнери програми одночасно.

"Якщо раніше треба було офлайн ходити, відправляти документи, брати витяги, довідки, зараз "Дія" вирішує ці питання в кілька кліків, і всі дані, які раніше збирали запитами, автоматично відправляються в банки", — розказує міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

На сайті "єОселя" розміщена детальна інформація про роботу програми іпотечного кредитування.

Найпоширенішою причиною відмови в участі у програмі може бути вже наявність у заявника квартири більшої площі у власності, його сумнівна кредитоспроможність, або наявність кредитів, за якими є заборгованість.

Об этом сообщает Редакция

Источник: Руссиангейт